بره موم زنبور عسل

بره موم زنبور عسل

بره موم زنبور عسل

بره موم زنبور عسل

 بره‌ موم (propolis) یک مخلوط صمغی است که زنبور عسل با ترکیب بزاق، موم و مواد خارج شده از جوانه های درختی، جریان های ساقه و سایر منابع گیاهی تولید می کند. حالت آن خمیری شکل و چسبناک با بوی مطبوع که رنگ آن از سبز تا قهوه‌ای تیره متغیر است. بره موم، در هوای سرد، ترد و شکننده و در هوای گرم، نرم و چسبناک می‌شود. شما عزیزان، می توانید برای آشنایی با خواص بره موم زنبور عسل، در مجله خبری هانی مای بخوانید.

کاربرد بره موم در کندو

 بره موم پبشگیری از ورود و شیوع بیماریها در کندو محسوب می شود. بره موم در محل ورود زنبوران به داخل کندو قرار دارد و به دلیل این که زنبورها پیش از ورود به کندو از روی آن عبور خواهند کرد، احتمالا می تواند نقش ضد عفونی کننده دست و پای زنبوران را در بدو ورود به کندو ایفا نماید.

 همچنین پر کردن شکافها، تنگ کردن سوراخهای تهویه، تنگ کردن دریچه پرواز در زمستان، ترمیم شکستگی ها، جلا دادن و ضد عفونی کردن جدار داخلی کندو و قابها، محکم کردن محل اتصال قابهای عسل به کندو و به یکدیگر و مومیایی اجساد حیوانات خارجی و غیره از دیگر کاربردهای بره موم است.

این فرایند بسیار مهم است. زیرا اگر این حفره ها به درستی بسته نشوند، محلی برای ورود مهاجمان تهدید کننده مانند مار و مارمولک هستند.بره موم زنبور عسل

شکل ظاهری بره موم زنبور عسل

 رنگ بره موم بسته به اینکه زنبور چه چیزی را از طبیعت جمع کرده متفاوت است اما معمولا این ماده یک سایه قهوه ای تیره دارد. رنگ و عطر بره موم در مناطق مختلف متفاوت بوده و خصوصیات آن بستگی به نوع گیاهان موجود در هر منطقه دارد.

ترکیبات تشکیل دهنده بره موم

 بره موم حاوی حدود ۵۰ درصد صمغ یا رزین گیاهان، ۳۰ درصد موم، ۱۰ درصد اسیدهای چرب ضروری، ۵ درصد گرده گل و ۵ درصد دیگر آن از ترکیبات آلی، ویتامینها و عناصر معدنی مانند: نقره، سدیم، جیوه، مس، منگنز، آهن، کلسیم، وانادیم و سیلیس است. مقدار و نوع ترکیبات بره موم بسته به مکان، زمان جمع‌آوری و روش تولید آن متفاوت است.

 نقطه ذوب بره موم ۸۳ درجه سانتیگراد و نقطه ذوب موم خالص زنبور عسل ۶۳ درجه سانتی‌گراد است. بنابراین با کمک حرارت می‌توان آن دو را از یکدیگر تفکیک نمود. موم از نظر استحکام هفت برابر سخت تر از بره موم است.

مهمترین گیاهانی که زنبوران عسل از آن‌ها صمغ جمع‌آوری می‌کنند:

  • انواع درختان سپیدار
  • اکالیپتوس
  • شاه بلوط
  • تبریزی
  • سوزنی‌ برگ‌ها
  • نارون
  • فندق
  • بید
    خواص دارویی بره موم

 مطالعات گسترده‌ای بر روی بره موم زانجام‌ شده است که همگی نشان از خواص دارویی و کاربردهای فراوان این ماده اعجاب‌آور هستند. خواصی مانند ضد باکتریایی بودن و کاربردهای درمان بیماری‌های سرطانی، بره موم را از بقیه مواد طبیعی متمایز کرده است.
 تحقیقات نشان داده است بیمارانی که از سرطان‌ هایی مانند سرطان ریه، معده، روده، پروستات، سینه، تخمدان و پانکراس رنج می‌برده‌اند با مصرف بره موم رو به بهبودی رفته و درمان سرطان آن سرعت بیشتری یافته‌اند.

خواص پزشکی و اثرات درمانی بره موم

اثرات ضد سرطانی

افزایش ایمنی

اثر آنتی‌اکسیدانی

اثر ضد تشکیل غیرطبیعی رگهای خونی

اثر ضدالتهابی

اثرات ضد باکتریایی و ضدویروسی

اثر ترمیم بافت آسیب‌دیده

اثر محافظت از شیمی‌درمانی

اثر محافظت از پرتودرمانی

درمان عفونت‌ ها و التهابات

 محافظت در برابر تبخال‌ های تناسلی و تاولهای تبخالی

استفاده در دندانپزشکی به‌ عنوان یک ماده بی‌حس‌ کننده

كاهش آسم و آلرژی و انقباضات جريان هوای ماهيچه‌ های صاف و واكنش‌ های آلرژيك برطرف‌ کننده

تسریع درمان ناشنوایی

کاهش عفونت‌ های استخوانی و عفونت‌ های بافت نرم و ترمیم جراحات پس از عمل جراحی

تحريك و تقويت سيستم ايمني بدن

افزایش پلاکت خون

جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماریهای اطراف دندان

اثرات ضدالتهابی روی التهابات ورم حاد و مزمن مفاصل و رو ماتیسم

کاربردهای آرایشی بهداشتی بره موم

 از این ماده پرکاربرد به‌ عنوان ضد بو ها و ضد عرق‌ ها استفاده فراوان می‌شود. کاربرد های پوستی و آرایشی امروزه متداولترین مصارف برای بره موم و عصاره های آن می باشند. اثرات آن روی ترمیم و نوسازی بافت کاملاً بررسی گردیده است. بره موم همراه با خواص باکتری کشی و قارچ کشی خود، فوائد بسیاری در کاربردهای مختلف در مواد آرایشی فراهم می آورد.

 بسیاری از ویژگیهای مفید بره موم (پروپولیس) شامل : فعالیتهای ضد باکتری، ضد قارچی، ضد ویروسی، ضد جوش سر وصورت، ضد التهاب و ضد اکسیداسیون به علاوه ترمیم زخمها، تحریک جریان خون و مخاط و اثرات بی‌حسی موضعی آن می‌باشند. به دلیل خاصیت ضد قارچی در ترمیم دهنده‌ های پوستی و تمامی محصولات ،پس از استفاده در اصلاح صورت کاربرد پیداکرده است. 

بره موم زنبور عسل

کاربرد در تکنولوژی مواد غذایی

 در اثر فعالیتهای آنتی اکسیدان، ضد میکروبی و ضد قارچی، بره موم را بعنوان ماده نگهدارنده به مواد بسته بندی غذائی اضافه می کنند. طولانی کردن نگهداری ماهی منجمد تا 3-2 برابر بوسیله مولفان مختلف، ذکر گردیده است. اضافه نمودن فقط 30 پی پی ام بره موم به جیره های غذایی مرغ های تخم گذار، تولید تخم مرغ، تبدیل غذا و وزن مرغ را تا 6-5 % افزایش داده است.

کاربردهای دیگر بره موم

 استعمال خارجی مسقیم عصاره های اتانول یا پمادهای فشرده (حاوی 33 % بره موم ) نتایج خوبی در استفاده دامپزشکی برای التیام جراحت و زخمها نشان داده است. جراحی پلاستیک نیز عصاره های بره موم را برای تسریع رد التیام زخم و کاهش پیشرفت بافت زخمی بکار می برد.

 امروزه بره موم در آفریقا، در داروهای گیاهی مانند ضد آب نمودن ظروف و چوب، چسب، تهیه نخ کمان و برا ی طبلهای زهی استفاده می شود.

عوارض مصرف بره موم

 اگر بخواهیم در مورد عوارض مصرف بره موم، چه به شکل قرص و کپسول و چه به صورت عصاره توضیح بدهیم، می توان گفت که به طور کلی این ماده مغذی عوارض جانبی خاصی ندارد مگر در مواردی که فرد دچار فشار خون پایین بوده و یا به دلیل برخی از حساسیت های خاص دوره ای دچار مشکل باشد، مصرف بره موم شاید منجر به سرگیجه شده و برای افراد دچار حساسیت نیز، باعث تشدید وضعیت آن ها شود. به عبارت دیگر، گاهی برخی از افراد به بره موم حساسیت خاصی نشان می دهند.

 برای زنان باردار نیز بهتر است مصرف بره موم با مشورت پزشک باشد. هر چند ممکن است خوردن بره موم در اوایل دوران بارداری، برای تقویت استخوان های جنین مفید باشد، با این حال به دلیل شرایط جسمانی خاص مادران باردار، بایستی در مورد عدم حساسیت به این ماده مفید، مطمئن بوده و سپس به خوردن آن طبق دستور العمل اقدام کنند.

نکات مهم قبل از مصرف بره موم

 گرچه، موارد کمی از آلرژی نسبت به بره موم و التهاب تماسی پوست گزارش شده‌اند، اما زنبورداران معمولاً حساسیت نسبت به آن را گزارش می‌دهند.

افرادی که به عسل، گرده، ژل رویال و درخت صنوبر آلرژی دارند، نباید از بره موم استفاده کنند. مگر اینکه این ماده به وسیله متخصص آلرژی مورد آزمایش قرار گرفت و تجویز شده باشد.
بره موم ممکن است خطر خونریزی را در افراد مصرف کننده داروهای رقیق کننده خون یا اختلالات خونریزی افزایش دهد. از آنجا که بره موم ممکن است لخته شدن خون را کاهش دهد، حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی باید مصرف آن متوقف شود.
 هنگامی که به عفونت های انگلی مانند ژیاردیازیس مبتلا هستید، نباید به تنهایی از این ماده برای درمان انگل بدون مشورت با پزشک استفاده کنید.
 اگر آسم دارید، بعضی از متخصصان توصیه می کنند که باید کاملا از بره موم اجتناب کنید. زیرا اعتقاد این متخصصان بر این است که برخی از مواد شیمیایی در بره موم ممکن است آسم را بدتر کند.

با این حال، تحقیقاتی نیز انجام شده است که اثرات مفید بره موم را بر روی آسم نشان می دهد. اگر آسم دارید، قبل از مصرف بره موم، با پزشک خود صحبت کنید.
 اگر باردار یا شیرده هستید، یا بیماری دارید و داروی خاصی مصرف می کنید قبل از مصرف بره موم، با پزشک مشورت کنید.
 به منظور خرید بره موم، خرید عسل و سایر دارو های گیاهی و محصولات طب سنتی، بهتر است از فروشگاه و برند فروشنده نیز اطمینان خاطر داشته باشید. متاسفانه در برخی موارد افراد سودجو یا ناآگاه محصولاتی با ظاهر مشابه و کیفیت پایین یا مخلوط با ناخالصی را عرضه می کنند که این مسئله گاهی خطراتی نیز به دنبال دارد. 

نحوه مصرف بره موم زنبور عسل

 بره موم‌ها را باید در هنگام مصرف با آب دهان مخلوط کرد و کاملاً جوید به دلیل اینکه طعم آن در ابتدا شدید و با آزاد شدن عناصر فعال موجود درونش طعمی ملایم پیدا خواهد کرد. پس از جویدن آن می‌توانید آن را به بیرون بیندازید یا مصرف کنید. البته رنگ، بو و احتمالاً خواص داروئی آنان مطابق منشأ و فصل سال می‌تواند تغییر کند.

می توانید برای رساندن خواص بره موم به بدنتان این ماده را در فرم های زیر از داروخانه ها تهیه کنید:

  1. عصاره
  2. شربت
  3. کپسول
  4. قرص
  5. پودر
  6. اسپری
  7. پماد
  8. کرم
     انتخاب فرم محصول بستگی به کاربرد مورد نظر شما دارد. به عنوان مثال اگر می خواهید این ماده را برای درمان گلو درد استفاده کنید باید از فرم کپسول یا قرص آن استفاده کنید. اما اگر می خواهید مشکلات پوستی را درمان کنید می توانید از فرم های موضعی مانند کرم و پماد آن بهره ببرید.

نکته: دوز توصیه شده مصرف این ماده معمولا ۵۰۰ میلی گرم یک یا دو بار در روز است.

برای محصولات موضعی، همیشه طبق دستورالعمل درج شده بر روی محصول عمل کنید.